Banii virtuali au cunoscut o respandire exploziva in ultima perioada, iar una dintre cele mai cunoscute monede virtuale este bitcoin-ul. Aceasta a fost prima moneda virtuala ce a spart anumite bariere preconcepute despre banii materiali, iar evolutia acesteia a dus la aparitia unui numar mare de milionari.
Ce este bitcoin-ul?
Bitcoin-ul (BTC) este o moneda virtuala ce a aparut in 2009 si este dezvoltata de oameni ce folosesc procedee matematice. Aceasta moneda nu este sub tutela niciunei autoritati financiare, fiind controlata de toti participantii la tranzactii sau de catre cei ce se ocupa de procesul de dezvoltare al acesteia.
Avantajele oferite de tranzactiile desfasurate cu ajutorul acestei monezi sunt multiple. Platile desfasurate in Bitcoin nu pot fi urmarite si nu sunt supuse impozitarii, iar detinatorii acestor monede raman anonimi.
Magazinele ce accepta plati in Bitcoin sunt din ce in ce mai raspandite. Aceste monede pot fi folosite chiar si pentru a cumpara haine sau a ne plati masa intr-un restaurant de renume.
Numarul de Bitcoin aflat in circulatie depinde de interesul investitorilor si poate varia de la an la an. In linii mari, numarul unitatilor a cunoscut un trend de crestere, iar in prezent a ajuns la aproximativ 17.000.000 unitati, iar trendul se mentine in continuare crescator.
Un BTC se poate diviza pana la un numar de 8 cifre, iar denumirea subunitatilor intalnite este:
- Centibitcoin (bitcent) – 0,01 BTC;
- Milibitcoin (milibit) – 0,01 BTC;
- Microbircoin (ubit sau microbit) – 0,000001 BTC
Care sunt metodele pentru a investi in bitcoin
Inainte de a investi in BTC este necesar sa stim ca aceasta moneda este deosebit de volatila. Fluctuatiile pot fi foarte bruste, iar valoarea acestora poate sa fie destul de consistenta. Investitia in Bitcoin este privita ca una pe termen lung, ce nu garanteaza intotdeauna obtinerea unui profit.
Unul dintre cel mai folosite mijloce de a intra in posesia BTC este fenomenul de „mining”. Acesta poate fi dezvoltat si de voi, chiar in timp ce cititi acest articol. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa cumparati un calculator inzestrat cu o placa video performanta si sa aderati la un grup comun ce are acelasi scop ca si voi.
Noul trend este insa cel al inlocuirii placilor video cu ASIC, ce este un cip special conceput pentru a desfasura numai o singura activitate.
Atentie insa la consumul de energie electrica, ce este unul foarte mare si va poate da calculele peste cap.
Procesul de minare este unul destul de dificil, durata de timp necesara este uriasa, iar de cele mai multe ori costul necesar obtinerii unui bitcoin depaseste cu mult valoarea acestuia.
Se poate apela astfel la platformele digitale dedicate pentru achizitionarea Bitcoin, iar unele dintre acestea sunt disponibile si in Romania. BTC-ul poate fi cumparat sau vandut la un anumit curs de schimb si poate fi transformat in absolut orice moneda.
Desi urmarirea acestei monede este imposibila, la transformarea acesteia lei spre exemplu regulile sunt destul de drastice. Astfel, vom avea nevoie de buletin si de o dovada a rezidentei (de cele mai multe ori o factura pe numele nostru este cea mai indicata).