Evolutia pietei financiare

Cele mai simple metode de economisire a banilor

Stilul de viata si necesitatile in crestere nu m-au facut adeptul unor metode extreme de economisire a banilor. Desi cheltuielile au fost intotdeauna mai mari decat veniturile, am preferat sa mai am un job in plus, sau sa mai lucrez ceva pentru prietenii mei din online, pentru a imi suplimenta veniturile.

Desi nu am reusit sa strang o suma uriasa de bani, procesul de economisire a banilor mi-a fost inoculat de parinti inca de la o varsta foarte frageda, iar daca trece o luna si nu pun „ceva de-o parte” nu am un sentiment foarte confortabil.

Din punctul meu de vedere procesul de economisire nu trebuie sa fie foarte dureros, ci trebuie sa respecte cateva principii fundamentale:

  • In primul rand este necesar sa acceptam un nivel al veniturilor diminuat cu 15% (adica din nivelul total al veniturilor economisim 15% si traim cu restul banilor), iar nevoile noastre sa fie reale, ci nu obtinute prin comparatie cu cele ale vecinilor sau ale colegilor.

Metodele simple sunt cele mai sigure

Pentru inceput caut sa imi platesc intotdeauna datoriile si fac tot posibilul sa nu mai acumulez altele noi. Daca nu imi pot achizitiona un produs folosind banii lichizi  inseamna ca nu mi-l permit si trebuie fie sa ma descurc fara el.

Daca totusi am nevoie disperata de un produs mai scump, caut sa apelez la un sistem de rate cu dobanda zero (in ultimul timp au aparut destule asemenea produse financiare si pe piata romaneasca), sau imi fac cumparaturile folosind un card de credit cu cask back, ce acorda anumite bonusuri la comercianti.

Cel mai important lucru este ca suma sa fie restituita din banii pe care ii obtinem din veniturile lunare, iar rambursarea acestora trebuie sa se faca in perioada de gratie, pentru a nu plati dobanzi sau alte penalitati suplimentare.

Banii trebuie dramuiti cu mare atentie

Cel mai important lucru este sa ne facem un buget de cheltuieli. Este necesar sa avem un nivel al veniturilor totale si al costurilor, iar costurile anuale (impozite la casa sau la masina, vacante, etc) sa fie impartite pe fiecare luna. Astfel, vom obtine valori mai mici ce le vom putea economisi cu usurinta in fiecare luna, iar in momentul in care vom plati impozitele vom avea deja o suma mare la dispozitie.

Platile lunare ale utilitatilor le fac folosind un cont curent cu costuri zero, atat pentru administrarea contului cat si pentru platile online. Astfel, reusesc sa economisesc costul transportului pana la ghiseul bancilor.

La cumparaturi folosesc o lista alcatuita de acasa, pe care o respect indiferent de ce mai vad in jur. Astfel, elimin tentatiile de a cumpara alte produse, iar sumele economisite nu sunt deloc de neglijat.

Abonamentele telefonice ale familiei sunt perfect adaptate nevoilor noastre. Astfel, am reusit sa rezist numeroaselor oferte „de nerefuzat” cu care am fost asaltat de companiile de telefonie mobila, deoarece facilitatile oferite de acestea nu imi erau necesare si as fi platit in plus niste servicii pe care nu le-as fi folosit niciodata.

Nu il ultimul rand folosesc mijloacele de transport in comun destul de mult. Astfel, pe langa costul combustibilului cheltuit voi economisi si timpul in care raman blocat in trafic.