Instrumente financiare

Criteriile de baza pentru o investitie de succes

Nu am auzit pe nimeni care sa spuna ca nu are nevoie de bani. Peste tot pe unde merg aud des dictonul „nu am bani”, dar parerea mea este ca indiferent cat de multi bani am castiga numarul acestora va fi insuficient, deoarece si pretentiile si dorintele noastre vor creste direct proportional cu numarul banilor.

Tocmai din acest motiv suntem intotdeauna interesati de ideile bune de investitii, iar acestea ne dorim sa fie cat mai sigure.

Cele mai bune investitii nu exista

Chiar daca gradul de risc poate fi unul redus, ideea de ”cea mai buna investitie” nu cred ca exista. In afaceri totul este relativ si se poate schimba foarte repede, iar o investitie ce parea un adevarat boom poate ajunge la faliment in doar cateva zile.

In plus, ideile de afaceri depind de abilitatile si preferintele fiecaruia, iar acestea sunt diferite ce la un individ la altul. O idee foarte buna de investitii a unui prieten poate avea efecte catastrofale daca ar fi aplicata de altcineva.

Sigur ca exista anumite criterii de care trebuie sa tinem seama atunci cand ne gandim sa investim, dar acestea nu pot inlocui abilitatile si preferintele noastre.

Suma ce urmeaza a fi investita este primordiala pentru a face o alegere buna. Oricat de atractive ar fi investitiile imobiliare sau in constructia unui mall, acestea ne vor depasi cu siguranta posibilitatile financiare. Este important sa gasim investitia cea mai potrivita bugetului nostru, care sa nu implice cheltuieli de inceput foarte mari, iar flexibilitatea acesteia trebuie sa indeplineasca mai multe criterii.

Gradul de risc este un factor ce trebuie luat in calcul atunci cand ne aflam la inceputul unei afaceri. Acesta poate fi unul foarte scazut (dar de regula acestea investitii aduc un profit destul de mic) sau unul foare mare, cu un profit pe masura.

Trebuie asadar sa ne hotaram daca ne dorim un profit mic dar sigur sau un profit urias, dar cu riscuri pe masura.

Un criteriu important al unei investitii

O afacere este destinata sa ne aduca profit, iar cu cat nivelul acestuia este mai mare cu atat investitorii sunt mai fericiti.

Nu trebuie sa cadem in capcana unui profit cat mai mare, deoarece acesta vine insotit de anumite riscuri. Nivelul acestuia trebuie sa fie unul realist, iar in calculul trebuie sa fim atenti sa includem toate veniturile si cheltuielile.

Durata investitiei este unul dintre criteriile ce ne poate indrepta catre o investitie. Unele investitii se desfasoara pe o perioada lunga de tim, iar profiturile pot fi foarte mici, iar acea investitie nu va merita riscurile asumate.

De exemplu, cea mai indicata investitie pe termen mediu sau scurt sunt instrumentele financiare garantate sau cu risc mic, ce aduc un nivel de profit rezonabil, iar gradul de risc este destul de mic.

Bursa unde se face investitia este importanta, deoarece locatia acesteia ne poate cauza destule neplaceri. Spre exemplu, sa spunem ca detinem in timpul zilei o informatie excelenta despre o anumita fluctuatie valutara ce are o durata scurta de timp, iar bursa unde avem contul este in China, acolo unde este noapte si aceasta este inchisa, lucru ce ne poate cauza pierderi.