Titluri de stat

O metoda sigura de a face bani – investitia in titluri de stat

Un aport suplimentar de bani ne este necesar tuturor. Vacanta mult visata sau achizitionarea ultimului tip de televizor smart sunt destul de costisitoare, iar de cele mai multe ori trebuie sa ne imprumutam de o anumita suma de bani pentru a ne putea permite aceste indeplinirea acestor vise.

Desigur ca exista mai multe mijloace pentru a ne asigura un surplus de bani, dar acestea sunt destul de riscante. Gradul de risc mare insa detine avantajul unor profituri generoase, ce pot fi realizate destul de greu folosind investitiile financiare clasice.

Din fericire, exista si un mijloc de a investi in piata de capital fara a ne asuma riscuri prea mari.

Ce sunt titlurile de stat

Singurul mijloc garantat de catre stat este investitia in titlurile de stat. Acestea sunt instrumentele financiare ce atesta datoria publica a statului catre o persoana fizica care cumpara aceste titluri.

Practic, prin achizitia acestor instrumente financiare vom imprumuta statul cu o suma de bani, urmand sa primim o dobanda (numita si cupon) platita periodic, iar la maturitate vom primi integral suma investita initial.

In afara sigurantei investitiei plasate, titlurile de stat ne ofera si un castig neimpozabil, astfel ca nu vom mai avea probleme cu declararea acestor venituri, eliminand astfel drumurile la administratia financiara.

Aceste instrumente financiare nu pot fi achizitionate momentan decat prin intermediul bancilor. Suma de bani necesara este insa destul de mare si variaza intre 5000 – 10000 lei, lucru care le face destul de putin atractive, deoarece randamentele acestora sunt in cel mai bun caz mediocre.

Procesul de achizitionare este destul de greoi. Astfel, va trebui sa facem un drum la banca si sa luam in piept cozile interminabile de la ghisee.

Va trebui sa ne deschidem un cont curent si sa semnam un contract de custodie si de intermediere cu banca, deoarece titlurile de stat nu pot ajunge niciodata in posesia noastra si vor ramane la dispozitia bancii.

Comisionul platit este in general in valoare de 0.03% din valoarea nominala a titlurilor de stat detinute, iar atunci cand dorim sa aflam situatia acestora este necesar sa ne deplasam la banca si sa cerem un extras de custodie.

Noi metode de achizitionare sunt asteptate in viitor

Tinand cont de dificultatea achizitionarii acestor instrumente financiare, statul va lansa in viitor o serie de obligatiuni speciale, cu valoarea de 1 leu, ce pot fi achizitionate direct de populatie prin intermediul Trezoreriei.

Acestea vor fi emise cu o frecventa destul de mare (cel putin trimestrial), si vor putea fi achizitionate in urma deschiderii unui cont la Trezorerie. Datorita acestui fapt vom avea un control mai mare asupra titlurilor, iar banca va fi eliminata din discutie.

Titlurile vor fi emise sub forma dematerializata, iar dobanda va fi fixa si va fi anuntata in momentul emiterii.

Intrebarea ce persista in mintea tuturor este ce ne facem daca vom avea nevoie sa rascumparam titlurile inaintea expirarii acestora.

Raspunsul este destul de simplu. Titlurile pot fi vandute la o anumita valoare la Bursa de Valori Bucuresti, iar cererea pentru acestea se mentine in continuare destul de mare, datorita faptului ca statul nu a mai emis titluri din 2016.