Monede

Cele mai importante lectii despre bani

Cu toata ca „banii nu aduc fericirea”, este important ca numarul acestora sa fie suficient pentru a ne asigura o viata confortabila si relaxata.

Un lucru foarte important este sa impartasim insemnatatea acestora si copiilor nostri, iar acest lucru va trebui sa inceapa inca din frageda copilarie, cu o serie de lectii de baza.

Astfel, copilul trebuie invatat sa si economiseasca banii. Daca acestia nu sunt integrati in procesul de economisire, nu vor intelege mecanismul ce sta la baza acestui principiu si vor fi tentati sa cheltuiasca din ce in ce mai mult.

Este mult mai simplu ca pachetul pentru scoala sau dulciurile sa fie pregatite de acasa (impreuna cu copii), iar acestea sa nu mai fie cumparate de la scoala. In acelasi timp, trebuie sa le aratam si cati bani sunt astfel economisiti in fiecare zi.

Astfel, copilul invata sa cheltuiasca rational si sa evite cumpararea bunurilor doar pentru ca asa procedeaza colegii sau prietenii.

Valoarea banilor trebuie inteleasa foarte bine

Marea majoritate a oamenilor cauta sa ofere copiilor tot ceea ce le-a lipsit lor. Acest lucru este foarte bun pana la un anumit punct, dar linia dintre normalitate si exces este foarte subtire si poate fi incalcata imediat.

Atunci cand un copil primeste prea multe lucruri nu mai poate aprecia valoarea cadourilor si are tendinta de a considera ca totul i se cuvine.

Este bine ca discutiile purtate cu copilul sa fie cat mai dese si sa fie insotite de argumente pertinente, explicate calm si pe intelesul copilului.

Ar fi ideal sa ii facem pe copii sa isi stabileasca anumite obiective chiar si atunci cand vine vorba despre bani.

Astfel, acestia nu trebuie sa isi stabileasca obiective prea indraznete, deoarece suma de bani ce va trebui stransa va fi foarte mare, iar copii vor fi tentati sa cheltuiasca foarte repede tot ceea ce au strans.

Nu trebuie sa ai abilitati deosebite pentru a economisi o suma mare de bani

Unul dintre cele mai importante lucruri ce trebuiesc intelese de copii este faptul ca nu trebuie sa fii neaparat un geniu pentru a economisi.

Modul in care acestia isi economisesc banii nu tine neaparat de coeficientul de inteligenta si de „rocket science”. Trebuie numai sa isi calculeze cu atentie veniturile si sa dea dovada de perseverenta in procesul de economisire.

Copilul va trebui sa actioneze inteligent si sa isi castige singur anumite sume de bani atunci cand are nevoie. Este normal ca acesta sa vrea o anumita jucarie sau o haina deosebita si sa nu aiba resurse suficiente, iar acesta este momentul in care va trebui sa se descurce singur.

Atunci cand este mic, poate presta anumite munci gospodaresti (spalatul vaselor, aspirarea covoarelor sau plimbatul cainelui) pentru care va fi remunerat.

In momentul in care copilul se va transforma in adolescent, poate oferi meditatii la limbi straine, sau poate oferi diverse servicii online.

Copii stiu ca resursele financiare provin de la parinti, insa vor trebui facuti sa constientizeze responsabilitatea atunci cand vine vorba despre bani.

Trebuie sa discutam lunar cu copii despre planurile financiare, sa le aratam de unde provin banii si prioritatile spre care sunt directionati acestia.