banii sunt ca o floare

Banii – motorul dezvoltarii societatii

Banii sunt un lucru esential ce a contribuit la dezvoltarea societati, iar in lipsa acestora evolutia nu ar fi fost posibila. Aparitia banilor se pierde in negura timpului, iar necesitatea lor s-a facut simtita atunci cand oamenii au avut nevoie de o valoare clara a marfurilor schimbate.

In cele mai vechi timpuri comertul inca nu isi facuse aparitia, iar marea majoritate a produselor erau destinate satisfacerii uzului propriu. Oamenii lucrau pamantul cu ajutorul unor instrumente rudimentare, iar produsele de care nu mai aveau nevoie le schimbau intre ei. Acest procedeu a constituit inceputul comertului si a fost cunoscut sub numele de troc.

Astfel, animalele, granele sau produsele campului au constituit primii „bani” ai omenirii, dar din pacate acestea erau foarte greu de manuit si se degradau extrem de repede.

Cu 3000 de ani inainte de Hristos au aparut primele semne de organizare in domeniul financiar. In Mesopotamia, palatele si locurile de rugaciune au devenit primele „seifuri” in care au fost depozitate produsele agricole si metalele pretioase, iar ceva mai tarziu activitatile bancare au fost legiferate de codul lui Hammurabi.

In China, la inceputuri erau folosite cochilii de scoici in locul banilor, iar valoarea acestora a fost atat de bine inradacinata in mentalitatea oamenilor, incat acestea au continuat sa fie folosite ca moneda de schimb in Africa pana la mijlocul secolului XX.

La inceputuri, banii se gaseau sub forma de monede, ce contineau o anumita cantitate de metal pretios (argint sau aur) stabilita foarte exact. Valoarea acestora era determinata in functie de cantitatea de metal pretios continuta, dar manevrarea si transportul erau destul de dificile.

In unele cazuri, pentru a se garanta continutul de metal pretios monedele purtau sigiliul regal sau al tarii emitente.

Primele monede au aparut acum circa 2600 de ani  datorita locuitorilor Lidiei, o colonie greceasca din Asia Mica. Acestia au inventat monedele, spre a putea oferi o valoare a marfurilor comercializate in propriile magazine.

Obiceiul emiterii de monede a fost preluat rapid de toate civilizatiile avansate ale vremii. Primele monede au fost fabricate din electrum, iar odata cu aparitia banilor a aparut si primul bancher din istorie: Pithius.

Astfel, grecii au emis drahme de aur sau de argint, dar cei ce au consacrate denumirea de „moneda” au fost romanii (desi acestia au reactionat relativ tarziu la baterea de monede).

Acestia au produs o buna parte din timp monedele necesare functionarii statului in templul Iunonei Monetal, de unde si denumirea cuvantului moneda, iar pentru acestea au folosit pe langa aur sau argint si arama.

Desi pare greu de crezut, monedele au avut parte si de o serie de adversari. Spre exemplu, legislatorul Solon ar fi fabricat monede foarte mari si de o greutate exagerata, pentru a ingreuna manevrarea si acumularea excesiva a acestora.

Bani moderniOdata cu dezvoltarea comertului erau necesari din ce in ce mai multi bani, iar acestia trebuiau sa fie mult mai usor de transportat. Acesta a constituit punctul in care guvernele au trecut la emiterea de bancnote, ce aveau valori mai mari ca monedele si erau mai usor de transportat, dar nu contineau valoarea pe care o reprezentau.

Primele bancnote si-au facut aparitia in jurul anului 900 in China, iar emisia bancnotelor a devenit una dintre principalele cai de obtinere a banilor. Rezultatul emisiei excesului de bancnote s-a facut repede cunoscut: camataria s-a dezvoltat, iar inflatia a devenit flagelul ce devaloriza valoarea bancnotelor aproape imediat dupa emitere.

De la troc a trecut foarte mult timp, iar numarul valutelor a crescut in permanenta, concomitent cu dezvoltarea socio – economica a zilelor noastre. O parte dintre monedele nationale au devenit adevarate puncte de reper pentru piata financiara, iar nume precum euro, dolar sau lira sterlina au devenit indicatorii principali pe piata valutara.

Principalele metode pentru inmultirea banilor in economia contemporana

Timpurile in care oamenii foloseau trocul ca moneda de schimb sunt de domeniul trecutului. Economia si piata financiara au evoluat, iar principala grija a celor mai multi o reprezinta modul in care isi pot suplimenta castigurile banesti.

Faptul ca ne dorim o viata prospera si mai multi bani este perfect normal, dar trebuie sa fim constienti ca un surplus de bani nu ne va pica din cer, ci va trebui sa actionam pentru a il castiga.

Este un lucru binecunoscut in afaceri ca o suma de bani ce poate fi castigata in viitor trebuie sa aiba la baza o suma ce trebuie investita initial.

In cele mai multe cazuri, suma cu care vom demara o investitie (fie si de o valoare mica) va trebui economisita. Stim cu totii cat este de greu sa echilibrezi costurile cu veniturile. Salariile sunt limitate, iar cheltuielile sunt mereu in crestere, atat datorita inflatiei cat si a nevoilor noastre ce sunt diferite de la o luna la alta.

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa ne elaboram un program lunar de economisire a banilor, iar suma pe care o vom pune deoparte ar fi bine sa o alocam imediat dupa primirea salariilor. Aceasta este bine sa fie depusa imediat intr-un cont separat la banca, pentru a nu fi tentati in viitor sa o cheltuim.

Atunci cand vom ajunge la o suma rezonabila, va trebui sa incepem sa ne informam asupra celor mai bune oportunitati investitionale. Este total contraindicat sa ne mentinem banii in banca, deoarece singurii care se vor imbogati vor fi cei de la banca.

Dobanda mica acordata, precum si taxele de retragere de numerar si impozitul perceput de catre stat ar putea sa ne duca peste ani la o suma mai mica decat cea depus initial.

In cel mai bun caz vom retrage de la banca ceva mai multi bani decat am depus, dar preturile din viitor vor fi cu siguranta mai mari, iar numarul de produse ce pot fi cumparate va fi mai mic.

Astfel, va trebui sa ne informam in permanenta despre investitiile cele mai potrivite pentru noi. Titlurile de stat, obligatiunile, fondurile de investitii, investitiile imobiliare sau piata de capital sunt termeni cu nu ar trebui sa ne lipseasca din vocabular, iar internetul ar trebui sa devina unul dintre cei mai apropiati prieteni a nostri.

Inainte de a face o investitie este bine sa ne hotaram asupra gradului de risc pe care il putem suporta. Cele mai sigure investitii sunt cele in titluri de stat, dar din pacate sumele initiale investite sunt destul de mari, iar randamentul acestora este in cel mai bun caz mediocru.

Investitiile cu cel mai mare grad de risc sunt cele facute in piata de capital sau in cea a criptomonedelor. Desi cu un randament excelent, acestea isi pot pierde valoarea uneori peste noapte, iar pierderile pot fi uneori destul de insemnate.

Alocarea resurselor va trebui facuta diversificat. Conform vorbei romanesti, nu este bine sa tii toate ouale in acelasi cos, iar portofoliul investitional trebuie sa fie diversificat. Ideale sunt combinatiile intre investitiile sigure (in proportie de 70%), cu cele un grad ridicat de risc (in proportie mai mica).

Spre exemplu, un portofoliu investitional corect repartizat poate fi alcatuit din:

  • Investitii la bursaInvestitii la Bursa de Valori Bucuresti in companii ce platesc anual dividente (50 % din portofoliu);
  • Investitia lunara in fondurile mutuale (25 % din portofoliu);
  • Instrumente bancare (depozite, contracte de economisire, etc – 20 % din portofoliu);
  • Investitii in criptomonede

Una dintre greselile fundamentale facute de oameni atunci cand investesc este sa se astepte la amortizarea rapida a acestora si la sume uriase de bani castigate ca si profit. Din pacate, acest model de afaceri nu este deloc viabil, iar singurul mod in care ne putem imbogati este sa facem lucrurile pas cu pas.

Astfel, vom avea posibilitatea sa invatam treptat lucruri noi si vom avea suficient timp sa intelegem ca modalitatile de a pierde bani sunt mult mai numeroase fata de cele folosite pentru a ii castiga.

Nu trebuie insa sa fim foarte increzatori in fortele noastre. De cele mai multe ori, lucrurile pot lua o intorsatura brusca chiar in momentul in care credeam ca acestea merg cel mai bine. Pentru a evita acest lucru este necesar sa ne facem inca de la inceput un plan de actiune, pe care sa il urmam indiferent de cursul luat de evenimente, iar acesta trebuie sa ia in calcul si extremele.

Ceea ce este cel mai important este sa invatam cum sa ne transformam esecul in progres. Activitatea de investitii financiare nu este scutita de esecuri, iar cazurile rasunatoare in care s-au pierdut averi uriase nu sunt foarte putine.

De cele mai multe ori insa, oamenii de afaceri ce au falimentat au renascut din propria cenusa si s-au intors mai puternici decat inainte de faliment, iar atitudinea ce i-a salvat a fost aceea ca nu au renuntat la lupta si au continuat sa incerce.

Greselile sunt inerente in orice domeniu, dar esential este sa ne invatam bine lectia si sa luam ce este bun din greselile comise. Important este sa nu mai repetam aceeasi greseala, sa devenim mai buni si sa nu renuntam sa credem in visurile noastre.

Domeniul financiar este unul dinamic si foarte vast, iar schimbarile legislative si de alta natura se inlantuie cu o viteza inspaimantatoare. Nu trebuie sa renuntam  sa invatam niciodata, iar faptul ca informatia poate fi gasita foarte usor si este in mare parte gratuita este un element de mare ajutor.

Nu trebuie sa ne temem nici sa facem teste. O reteta universal valabila nu exista in cazul investitiilor financiare, iar fiecare dintre noi va trebui sa testam diverse cai pana cand vom gasi metoda cea mai usoara si cea mai potrivita pentru a ne castiga banii. Important este insa sa nu mizam sume mari de bani dintr-o data, iar portofoliul financiar sa fie diversificat.

Disciplina joaca un rol important, deoarece numai un investitor disciplinat isi poate gestiona banii cu pricepere.

Capcanele ce trebuiesc evitate pentru un viitor profitabil

Bani mai multi inseamna riscuri asumate mai mari. Cel mai important este sa avem un plan de actiune detaliat, pe care sa il respectam in cele mai mici detalii, dar trebuie sa fim constienti ca este necesar sa evitam si foarte multe capcane ce isi pot face aparitia.

Nu trebuie sa ne lasam influentati sub nici un motiv de oameni ce nu se pricep la investitiile financiare. Astfel, indiferent cat de bine intentionati pot fi cei apropiati, acestia ne pot oferi sfaturi gresite, iar in aceasta situatie ne putem gasi uneori fara sa ne dam seama de gravitatea situatiei.

Nu este necesar nici sa ii copiem pe apropiati. Daca un prieten recurge la o anumita investitie, nu inseamna ca aceasta este cea mai buna varianta si pentru noi. Investitiile financiare depind de mai multe criterii, ce sunt diferite in functie de persoana, iar ceea ce este bine pentru cineva s-ar putea sa duca la efecte total opuse in cazul in care se aplica de catre o alta persoana.

Desigur nu trebuie sa neglijam in totalitate sfaturile oferite de familie, dar trebuie sa ne gandim inainte de a lua o decizie la cine este cel care ne sfatuieste si care este experienta acestuia in afaceri.

Lipsa de informatie poate duce la decizii eronate. Este necesar sa ne gandim ce se poate intampla daca lucrurile nu merg in directia favorabila, iar pentru a avea mijloacele necesare sa le contracaram trebuie sa ne imbunatatim educatia financiara.

Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii ne arata ca un procent de 69% din populatie nu au urmat nici un curs de management al banilor, dar acest lucru nu ii impiedica sa investeasca la bursa, iar acest lucru este un fapt elocvent despre lipsa cunostintelor din domeniul financiar.

Investitii in fonduri mutualePanica este unul dintre cei mai mari dusmani ai oamenilor. A actiona atunci cand suntem cuprinsi de panica este un lucru total contraindicat, iar in cazul investitiilor financiare aceasta este o greseala fatala. Indiferent de natura evenimentului aparut nu este indicat sa luam o decizie sub presiune.

Ar fi bine sa luam o pauza cat mai lunga, in care sa ne relaxam citind sau iesind in aer liber cu prietenii, iar proverbul „noaptea este un sfetnic bun” ar trebui respectat cu sfintenie.

Instinctul este unul dintre cei mai buni prieteni. Ar fi cazul sa il ascultam mai mult chiar si in cazul unor decizii financiare, iar daca acesta ne spune NU, ar trebui sa ne oprim din ceea ce intentionam sa facem, chiar daca cifrele ce ne stau la dispozitie ne indica contrariul.