Tranzactii financiare

Cum ne pot aduce banii o viata mai prospera

Banii sunt unul dintre factorii fara de care viata nu poate fi conceputa. In lipsa acestora nu pot fi procurate mijloacele ce ne asigura subzistenta, iar multi dintre noi suntem ingrijorati atunci cand vine vorba despre finantele personale.

Pentru a deveni un adevarat maestru in gestionarea banilor trebuie sa facem o analiza a principalilor factori ce ne influenteaza comportamentul investitional.

Astfel, intrebarea principala este ce rol joaca banii in viata noastra. Nu ar trebui sa ne gandim la faptul ca important este numarul acestora, deoarece atunci toate deciziile vor fi luate sub presiune si exista riscul ca acestea sa fie gresite.

Viata va fi mai usoara daca avem o atitudine detasata

Banii trebuie priviti doar ca o unealta necesara pentru procurarea mijloacelor de trai, iar viziunea pe care o avem asupra acestora trebuie sa fie una detasata. Cel mai important lucru ramane acela de a nu fi obsedat de bani si de „a alerga dupa ei”, deoarece atunci exista cel mai mare risc de a lua decizii gresite.

Este de asemenea importanta si perceptia asupra banilor ce ne-a fost indusa de catre parinti. Desigur ca ne vom forma si noi propria parere despre bani, dar prima reactie este sa ne gandim la modul in care reactionau parintii sau mentorii nostri atunci cand erau in situatiile de criza.

In vocabularul poporului roman exista vorba „banii nu aduc fericirea”. Acest fapt este o realitate, dar banii pot cumpara o serie de lucruri ce ne ofera o anumita stare de bine. Nu trebuie insa sa devenim dependenti de cadouri sau de achizitionarea unor produse foarte scumpe si sa fim fericiti doar in cazul in care valoarea obiectelor depaseste o anumita suma.

Este important sa ne gandim cat de fericiti suntem in fiecare dimineata atunci cand ne trezim si daca reusim sa ne bucuram atunci cand ne cumparam obiecte cu valoare financiara mica.

De asemenea, trebuie sa raspundem la intrebarea cat de capabili suntem sa ne descurcam atunci cand avem probleme financiare.

Numarul banilor nu este foarte important in viata

Daca raspunsul la intrebarile de mai sus ne conduce la faptul ca suntem o persoana materialista, este bine sa ne gandim la persoanele nevoiase si cum se descurca acestea cu bani mai putini. Pe scurt, putem incerca sa aflam cine suntem ca si persoana, fara a lasa banii sa isi puna amprenta asupra noastra.

Fiecare avem un tel in viata, dar acesta se schimba uneori destul de des. Pentru a castiga in viitor mai multi bani este important sa stim ce vrem, sa avem un scop clar in viata, pe care sa il urmarim indiferent de problemele intampinate.

Problemele apar in momentul in care nu stim intr-adevar ce vrem. In acele momente poate apare sentimentul de indoiala si am putea sa ne oprim din cautari, dar este cel mai bine in acest caz sa ne facem o analiza pe hartie a locului unde ne aflam in prezent si ale dorintelor pe care le avem.

Odata identificate toate dorintele si necesitatile, este necesar sa ne gandim la bugetul pentru indepliniera acestora si la modul in care suntem in stare sa ne incadram in acest bugete.