Cum sa investim inteligent

Cum sa ne sporim inteligent sursele financiare

Atunci cand discutam despre bani intram intr-un cerc vicios din care este foarte greu sa mai iesim. Astfel, banii nu sunt niciodata suficienti, salariile sunt intotdeauna foarte mici, iar angajatorii nostri sunt oameni ce s-au imbogatit pe spinarea angajatilor.

Un lucru esential la care poate nu ne-am gandit este acela de a sti cum sa procedam pentru a avea mai multi bani. Educatia financiara este insa un lucru ce lipseste inca din sistemul de invatamant, iar oamenii nu stiu in ce directie sa se indrepte atunci cand vor sa castige mai multi bani.

Sursele financiare nu trebuie sa fie formate doar din imprumuturi

Pentru a avea mai multi bani este necesar sa avem un „ABC financiar” inca din frageda copilarie. Educatia financiara trebuie continuata pe tot parcursul vietii, iar cunostiintele obtinute trebuiesc mai intai testate (pe sume mici de bani) pentru a vedea daca sunt valabile si in cazul nostru.

Imprumuturile sunt total contraindicate, in special cele pe termene foarte lungi. Desi la inceput pare o ideea foarte buna, deoarece astfel intram in posesia unei sume mari de bani iar ratele lunare platite vor fi destul de mici, trebuie sa luam in considerare faptul ca la sfarsitul perioadei de ramburare valoarea bunurilor achizitionate se va deprecia si va trebui sa recurgem la un nou imprumut pentru a le schimba sau a le repara.

In plus, datorita dobanzilor platite, suma returnata poate depasi dublul celei imprumutate, iar astfel ne vom da seama ca de fapt nu am muncit pentru noi ci am lucrat numai in folosul bancii.

Atunci cand cumparam actiuni nu trebuie sa ne uitam neaparat la pret. Este bine sa studiem evolutia acestora in timp si sa coroboram aceste date cu factorii economico – sociali prezenti, iar astfel vom ajunge la concluzia ca este mai bine sa cumparam actiuni bune la un pret corect, decat sa cumparam actiuni incerte la un pret mic.

Inteligenta nu joaca un rol asa de important precum credem

Investiitiile bune nu se fac de genii. Procesul investitional nu tine de coeficientul de inteligenta si nici nu necesita cunostiinte minutioase. Tot ce avem de facut este sa fim informati si sa ne ascultam flerul, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Nu trebuie sa facem investitii foarte complexe daca nu stapanim foarte bine domeniul. Fondurile speculative si investitiile cu garantii imobiliare au un grad de risc destul de mare si nu ne ofera niciun control asupra banilor.  Aceste instrumente financiare sunt folosite pentru a obtine profit de pe urma celor ce nu au cunostiinte economice bine puse la punct si nu stapanesc foarte bine domeniul financiar.

Nu trebuie niciodata sa ne grabim sa cheltuim, nici daca avem foarte multi bani. De pilda, nu este necesar sa mergem intr-o excursie de 10.000 euro cand aceleasi conditii le putem avea si la 3000 euro. Suma de 7000 de euro reprezinta astfel o economie importanta ce poate fi reinvestita in afacerea proprie sau in alte instrumente financiare.

Activele ce se apreciaza trebuie sa fie principalele noastre investitii. Astfel, tablourile, proprietatile sau bijuteriile se pot aprecia in viitor sau pot creea o valoare adaugata.